Indonesië, met zijn weelderige regenwouden en buitengewone
biodiversiteit, herbergt een verborgen schat voor liefhebbers van fossielen en geologie: versteend hout. Deze fascinerende fossielen bieden een kijkje in het verleden en laten zien hoe de natuur door de eeuwen heen kan transformeren. In dit artikel nemen we je mee op een avontuurlijke reis door Indonesië, waar je enkele van de meest opmerkelijke vindplaatsen van versteend hout kunt ontdekken.

Wat is versteend hout?

Versteend hout kan je het best omschrijven als een fossiele afdruk van een boom of in het geval van een palmboom, een plant. Net als bij dinosaurus botten die worden gevonden gaat het niet daadwerkelijk om het materiaal zelf, maar een fossiele afdruk hiervan.

Waar in Indonesië wordt versteend hout gevonden?

1. Labuan Cermin, Oost-Kalimantan: In de provincie Oost-Kalimantan, gelegen op het eiland Borneo, bevindt zich een bijzondere plek genaamd Labuan Cermin. Deze plek staat bekend om zijn prachtige, kristalheldere meer, dat als een spiegel fungeert voor de omliggende jungle. Hier, onder de wateroppervlakte, zijn versteende boomstammen te vinden die dateren uit het Miocene tijdperk. Een duik of snorkeltocht in dit betoverende meer biedt een unieke gelegenheid om versteend hout in zijn natuurlijke omgeving te bewonderen.

2. Banten, West-Java: In de provincie Banten, aan de westkust van Java, ligt een gebied dat bekend staat om zijn versteend hout. Hier zijn verschillende vindplaatsen te vinden waar je versteende boomstammen kunt ontdekken die miljoenen jaren oud zijn. Een van de bekendste locaties is Sukabumi, waar je een verscheidenheid aan versteend hout kunt vinden, variërend in grootte, vorm en kleur. Een wandeling door deze gebieden voelt als een reis terug in de tijd, terwijl je de versteende overblijfselen bewondert die ooit deel uitmaakten van een weelderig oerbos.

3. Belitung, Bangka-Belitung-archipel: De prachtige eilanden van Belitung, gelegen in de Bangka-Belitung-archipel, herbergen een verborgen schat aan versteend hout. Op stranden zoals Tanjung Tinggi en Tanjung Kelayang kun je versteende boomstammen vinden die uitsteken uit het zand en de zee. Deze vindplaatsen bieden een prachtig contrast tussen het levendige blauwe water en de versteende overblijfselen die als stille getuigen van het verleden staan. Een strandwandeling op Belitung kan resulteren in de ontdekking van prachtige fossielen en een gevoel van verwondering over de natuurlijke processen die hebben geleid tot hun vorming.

Voorbeelden van versteend houten producten

Hoe wordt versteend hout gevonden?

Zoals hierboven te lezen varieren de vindplaatsen enorm. Ons versteend hout komt hoofdzakelijk uit de regio Sukabumi. Hier komt het versteend hout regelmatig naar boven tijdens werkzaamheden.
Wordt er ergens een nieuwe wijk gebouwd, een weg of een treinrails aangelegd? Dikke kans dat zij tijdens deze werkzaamheden versteend hout tegenkomen.

Soms wordt versteend hout ook in rivieren gevonden. Deze stammen zijn door de eeuwen heen afgesleten aan de buitenkant waardoor er een gladde buitenkant ontstaat. Dit is ook na het maken van de producten nog erg goed te zien en te voelen.

Waarom al onze versteend houten producten eerlijk zijn!

Al onze producten zijn door de handen gegaan van medewerkers waarvan wij letterlijk de namen kennen. Wij weten wie het zijn, hoe hun gezinsleden heten en wat ze maken. Deze medewerkers krijgen voor lokale begrippen een riant salaris en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering voor het hele gezin. Hier staan wij uiteraard achter, sterker nog, hier worden wij misschien nog wel het meest blij van!

Benieuwd naar onze andere versteend hout producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!