Versteend hout komen we in veel verschillende soorten kleuren tegen. Hoe zit het met de kleuren van versteend hout? Ontstaan deze door de houtsoort of zit er een ander verhaal achter?

Wat is versteend hout?

Versteend hout is eigenlijk een fossiele afdruk van de boom welke in een afgesloten omgeving langzaam is vergaan. Op de plaats van de boom komen in de loop der eeuwen mineralen opgelost in water. Deze mineralen nemen langzaam de plaats van de boom in terwijl deze langzaam afbreekt.

Hoe krijgt versteend hout zijn kleur?

Zoals eerder gezegd heb je dus eigenlijk een fossiele afdruk van de boom, niet meer de boom zelf! De kleuren ontstaan dus ook niet door de houtsoort, maar door de mineralen die er op de plaats van de boom zijn gekomen. Voor het proces van het verstenen is voornamelijk kwarts nodig. Kwarts lost op in heet, thermisch water en gaat op de plekken zitten in het hout waar ruimte is. Kwarts is van zichzelf kleurloos, maar gaat eenvoudig de verbinding met andere mineralen aan. Dit zien we dan ook veel terug in het versteend hout. Het versteende hout kleurt namelijk op deze plaatsen.

Welke soorten kleuren van versteend hout zijn er?

Wit/grijs, kwarts met silica, is de meest voorkomende kleur. Een andere veel voorkomende kleur is zwart. Voor de mensen die hebben opgelet met biologie is dit goed verklaarbaar. Een plant en boom doet aan fotosynthese, hierbij halen zij koolstof uit de lucht. Koolstof is van zichzelf zwart, wat dan ook de zware kleur verklaart. Andere kleuren komen echt uit de mineralen die in de grond zitten en zorgen onder andere voor de kleuren rood, bruin en groen/blauw.

Welke mineralen zorgen voor de kleuren van versteend hout?

De eerste twee kleuren had ik eigenlijk al verklapt, namelijk wit en zwart.
Om een duidelijk beeld te geven van de kleuren heb ik hieronder een rijtje gemaakt met de kleuren en de mineralen.
Wit/Grijs - Silica
Zwart - Koolstof, Mangaanoxide
Groen/blauw - Kobalt, Chroom of Koper
Geel, Bruin, Rood - IJzeroxide
Roze/oranje - Mangaan

Benieuwd naar onze versteend hout producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!