Versteend hout is een erg hard materiaal. Hierdoor is het goed bewerkbaar en kunnen er onder andere schijven van gezaagd worden. Deze versteend houten schijven zijn prachtig als decoratie of als onderzetter voor iets wat een bijzondere spotlight verdient.

Wat zijn versteend houten schijven?

Versteend hout is een fossiele afdruk van een boom die ongeveer 50 tot 75 miljoen jaar geleden heeft geleefd. In de loop der jaren is deze boom langzaam vergaan en zijn er mineralen achter gebleven. Deze fossiele afdruk geeft tot op celniveau de onderdelen van deze boom nog weer. Als hele stronk komt deze uit de grond en wordt hierna verwerkt tot versteend houten schijven.

Waar komen de versteend houten schijven vandaan?

Onze versteend houten schijven komen uit Indonesië, hoofdzakelijk uit de regio Sukabumi. Hier waren de omstandigheden zo'n 75 miljoen jaar geleden zo dat het proces van het verstenen kon beginnen. De stukken versteend hout komen uit de grond en worden regelmatig gevonden bij wegwerkzaamheden of bouwplaatsen.

Voorbeelden van versteend houten schijven

Hoe worden versteend houten schijven gemaakt?

De versteend houten schijven die wij aanbieden komen direct uit de werkplaats van een van de grootste versteend hout producenten van Indonesië. De voorman, Abdul, komt uit een familie die al generaties lang producten maakt uit versteend hout. Hij weet dan ook als geen ander de kwaliteit van de versteende boom aan de buitenkant al te beoordelen. De fossiele boom wordt vervolgens meegenomen naar de werkplaats in Sukabumi en bewerkt. Omdat versteend hout maar liefst een 7 is op Hardheidsschaal van Mohs, is hier speciaal gereedschap voor zo nodig. Het zagen kan bijvoorbeeld alleen maar met een diamantzaag.

In welke kleuren zijn versteend houten schijven verkrijgbaar?

Het verstenen van versteend hout gebeurt door mineralen in water die langzaam de lege plekken opvullen op de plaats waar de boom vergaat. Hier gaan eeuwen overheen en het voornaamste mineraal wat hier verantwoordelijk voor is, is kwarts. Kwarts is van zichzelf kleurloos, maar in combinatie met andere mineralen krijgt het versteende hout een andere kleur. De meest voorkomende kleuren zijn; zwart, wit/grijs en bruin/rood.

Wat maakt versteend houten schijven bijzonder?

Met het kopen van versteend houten schijven haal je niet alleen iets moois in huis. Je haalt een duurzaam product in huis waar een prachtig verhaal aan vast zit.
Er staat een stuk boom in huis dat minstens 50 miljoen jaar geïsoleerd in de grond heeft gelegen en langzaam, terwijl de eeuwen verstreken, getransformeerd is in een steen.
Door dit langzame proces is tot op celniveau details te zien waaruit je nog steeds kunt opmaken dat het een boom is geweest. Zo zie je nog erg goed de schors en de jaarringen.

Waarom deze versteend houten schijven eerlijke producten zijn!

Omdat wij direct van de producent kunnen leveren kennen wij het hele verhaal. Wij weten wie er in de werkplaats staan, hoe zij heten en wat zij doen. In tegenstelling tot de meeste werknemers in deze industrie krijgen zij een vast contract met, voor lokale begrippen, een zeer goed loon. Daarnaast hebben zij goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een zorgverzekering voor het hele gezin. Dit maakt ons product niet alleen eerlijk, hier houden wij van!

Benieuwd naar onze andere versteend hout producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!