Met versteend hout haal je altijd een bijzonder product in huis. Het is een uniek en mooi stuk én er zit een mooi verhaal achter. Zet de versteend houten borden neer als decoratie of gebruik ze als fruitschaal.

Wat zijn versteend houten borden?

Versteend hout is eigenlijk een fossiele afdruk van een boom die ongeveer 50 tot 75 miljoen jaar geleden onder een laag sediment is komen te liggen. Waar de boom langzaam is vergaan, zijn mineralen in de plaats gekomen. Hierdoor is de boom 'versteend' en enorm hard geworden. Door de mineralen is tot op celniveau te zien hoe de boom eruit heeft gezien en zijn dingen als jaarringen nog goed zichtbaar.
Deze versteend houten bomen zijn in plakken gezaagd en bewerkt tot borden.

Waar komen versteend houten borden vandaan?

Onze versteend houten borden komen uit Indonesië. Om heel precies te zijn van Oost-Java in de regio Sukabumi. Hier wordt versteend hout en jaspis veel gevonden. Versteend hout ligt onder de grond en wordt regelmatig gevonden bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden of het aanleggen van een spoor. De medewerkers van Fosil Kayu hebben in Sukabumi hun eigen werkplaats. Zij herkennen aan de buitenkant de kwaliteit van het versteende hout en weten waaruit zij het best versteend houten borden kunnen maken.

Welke kleuren hebben versteend houten borden?

Er wordt vaak gedacht dat de kleuren van versteend hout te maken heeft met het soort boom dat onder het sediment is komen te liggen. Niets is echter minder waar.
Zoals eerder beschreven versteend het hout doordat er mineralen op de plaats van de langzaam vergaande boom komen. Hoofdzakelijk is dit kwarts, maar kwarts is kleurloos. Wanneer de kwarts verbindingen met andere mineralen aangaat, dan krijg je andere kleuren. De meest voorkomende kleuren bij onze versteend houten borden zijn wit/grijs, bruin/rood en zwart.

Voorbeelden van versteend houten borden

Hoe worden versteend houten borden gemaakt?

Om versteend houten borden te kunnen maken heb je speciaal gereedschap nodig. Het verstenen gebeurt door kwart, dit heeft een hardheid van 7 op de Hardheidsschaal van Mohs. Er is dus nog iets harders nodig om het te kunnen zagen en slijpen. Voor het zagen worden bijvoorbeeld een diamantzaag gebruikt. Wanneer de stronk in plakken is gezaagd kan de medewerker aan de slag. Hij holt de binnenkant uit en slijpt aan de buitenkant de versteend houten borden in model. Wanneer de vorm in orde is kan hij stapsgewijs het versteende hout polijstten tot het glad is en glimt. Dit hele proces duurt ongeveer 3-5 dagen.

Waarom zijn versteend houten borden uniek?

Omdat geen enkele van onze versteend houten borden hetzelfde is. Uiteraard kan je zien welke er uit dezelfde stam zijn gemaakt, maar helemaal hetzelfde zijn ze nooit!
Doordat de borden dun zijn gemaakt is vaak goed te zien dat het hout versteend is door mineralen. Mocht je de gelegenheid hebben, houd een van onze versteend houten borden dan eens tegen het ligt in. Vaak kan je door de kwarts schichten heenkijken!
Tevens zie je erg goed de details van de versteende boom, je kan de jaarringen zien en het schors.

Waarom onze versteend houten borden eerlijk zijn

Door onze bijzondere samenwerking met de leverancier kennen wij het proces en het bedrijf als geen ander. Wij weten letterlijk wie er in de werkplaats werken en hoe de producten worden gemaakt. Helaas zien wij vaak met edelstenen dat deze onder slechte omstandigheden worden gedolven, zelfs soms door kinderen, en bewerkt. In ons geval weten wij dat de medewerkers voor lokale begrippen een riant salaris hebben, ziektekosten verzekering hebben voor het hele gezin, een vast contract hebben en dus kans maken op een hypotheek. Hier staan we niet alleen achter, hier zijn we enorm blij mee!