Jaspis is een gesteente dat voorkomt in verschillende delen van de wereld en is opgebouwd uit verschillende mineralen, voornamelijk kwarts, kaliumfeysphiet en plagioclase. Het is een hard, duurzaam gesteente dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor verschillende doeleinden, zoals sieraden, monumenten en bouwmaterialen.

Het onstaan van Jaspis

Bij het ontstaan van Jaspis speelt gek genoeg water een belangrijke rol. Daarom wordt Japis ook veel gevonden in de buurt van warmwaterbronnen, geisers of in holten van vulkanisch gesteente. Wanneer mineralen als silicum oplossen in dit hete water dan wordt het kiezelzuur of silicumzuur. Als het kiezelzuur stolt omdat het afkoelt of omdat kiezelzuurgehalte te groot is geworden, dan gaat hier kwarts uit neerslaan. Meestal is dit eerst een soort gel achtige massa, maar wanneer het water verdampt vormt zich Jaspis of Vuursteen. Afhankelijk van de andere mineralen krijgt Jaspis zijn kleur.

Enkele voorbeelden uit de collectie

Verschillende soorten Jaspis

Er zijn verschillende soorten jaspis, de kleur is net als bij versteend hout, afhankelijk van de mineralen die het bevat. Zo is er rode jaspis, die vaak gebruikt wordt in sieraden en is ontstaan door een combinatie van kwarts met hematiet, een ijzeroxide. Er is ook groene jaspis, die gemaakt is van chalcedoon, een siliciumdioxide. Andere soorten jaspis zijn blauw, geel, bruin en zwart.

Jaspis door de jaren heen

Jaspis heeft al eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de cultuur van verschillende volkeren. In de oudheid werd het gebruikt als sieraad en als hulpmiddel bij het voorspellen van de toekomst. In de Middeleeuwen werd jaspis vaak gebruikt in religieuze kunstwerken en sieraden. Tot op de dag van vandaag wordt jaspis nog steeds gebruikt in sieraden en andere kunstwerken en is het een waardevolle grondstof voor de mijnbouwindustrie.

Benieuwd naar onze druifagaat producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!