Jaspis is een verzamelnaam voor verschillende soorten varianten van kwarts. De stenen zijn per definitie niet doorzichtig en kunnen verschillende strepen, kleuren en patronen hebben. Door de grote hardheid kan Jaspis goed worden gebruikt om er dingen van te maken, het te carven of het te polijsten.

Waar wordt Jaspis gevonden?

Jaspis wordt op veel verschillende plaatsen in de wereld gevonden. Wist je dat er zelfs Jaspis te vinden is in Nederland? De voornaamste vindplaatsen naast Indonesië zijn; India, Mexico, Duitsland, Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en Amerika.

Enkele voorbeelden uit de collectie

Welke soorten Jaspis zijn er?

Zoals eerder beschreven is Jaspis eigenlijk een verzamelnaam voor ondoorzichtige kwartsstenen. Er zijn dan ook veel soorten Jaspis die opzichzelfstaand ook bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan Olivijn, Groen Agaat, Serpentijn en Nefriet. Stenen die lastig te identificeren zijn krijgen vaak de naam Jaspis mee, bijvoorbeeld Bloemenjaspis, Dalmatier Jaspis, Moligano Jaspis, Gele Jaspis, Rode Jaspis, Polychroom Jaspis of Luipaardjaspis.

Waar komen de kleuren van Jaspis vandaan?

Net als bij versteend hout zijn de kleuren van Jaspis afhankelijk van de verbinding die de kwarts is aangegaan met de mineralen die er bij in de buurt zaten. Zo zijn er onder andere de kleur Geel (IJzerhydroxide), Groen (IJzersilicaat), Rood (IJzeroxide) en Bruin (een combinatie tussen geel, groen en rood).

Benieuwd naar onze druifagaat producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!