Druifagaat of ook wel Grape Agaat doet vermoeden dat het een agaat variant betreft, maar niets is minder waar. Druifagaat is namelijk een chalcedoon! Waar het woord druif vandaan komt spreek vanzelf de, meestal paarse, bolletjes zien eruit als een tros druiven.

Hoe ontstaat druifagaat?

Druifagaat wordt diep in de grond in kalksteen gevonden. Hier is de kwarts door thermisch water gesmolten en na een verbinding met andere mineralen afgekoeld en gestold. Tijdens dit proces neem het chalcedoon in de holle ruimtes de eenvoudigste vorm aan die het kan krijgen, namelijk een rondje. Op de plaatsen waar minder ruimte zit vult het op en ontstaan 'flappen'.

Enkele voorbeelden uit de collectie

Waar komt druifagaat vandaan?

Druifagaat wordt maar op 1 plek ter wereld gevonden. Namelijk op Mamuju Beach op het eiland Sulawesi in Indonesië. Hier is het in 2016 voor het eerst gevonden, vandaar dat ook nog niet iedereen het kent.

Welke kleuren heeft druifagaat?

Druifagaat heeft over het algemeen een paarse kleur. Deze kleur is het meest geliefd bij iedereen, maar eigenlijk het minst bijzonder. Naast paars zijn er ook de kleuren groen, blauw en wit.

Hoe komt druifagaat aan zijn kleur?

Zoals gezegd vind de vorming van de druifagaat diep onder de grond plaats. Hier zijn ook andere mineralen te vinden, wanneer de kwarts zich verbind met deze mineralen krijgt het een andere kleur. De witte druifagaat is eigenlijk de kwarts in zijn meest pure vorm. De paarse druifagaat ontstaat door de verbinding met Mangaan, groene druifagaat door de verbinding met IJzersilicaat en blauwe druifagaat ontstaat door de verbinding met beide.

Benieuwd naar onze druifagaat producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!