In de wereld van ambacht en kunst neemt het bewerken van versteend hout een bijzondere plaats in. Het resultaat is niet alleen een verbluffend kunstwerk, maar ook een eerbetoon aan de eeuwenoude geschiedenis van de natuur. In dit blog nemen we een diepgaande duik in de kunst van het bewerken van versteend hout en ontdekken we de stappen, technieken en creativiteit die hierbij komen kijken.

De Schoonheid van Versteend Hout

Versteend hout, ook wel fossiel hout genoemd, is het resultaat van miljoenen jaren van natuurlijke transformatie. Organisch materiaal vervangt langzaam maar zeker door mineralen, waardoor een steenachtige substantie ontstaat met de oorspronkelijke structuur van het hout intact. Dit proces creëert een unieke combinatie van organische vormen en aardse kleuren, wat versteend hout tot een geliefd materiaal maakt onder ambachtslieden en kunstenaars.

De bewerking van versteend hout

1. Selectie van het Stuk Hout

Voordat het bewerkingsproces begint, is het van essentieel belang om zorgvuldig een stuk versteend hout te selecteren. De houwers zoeken naar unieke patronen, kleuren en vormen die de basis vormen voor hun uiteindelijke creatie. Iets wat niet makkelijk is aangezien de kleuren van buiten niet te zien zijn. Desalniettemin weten zij aan de buitenkant in te schatten of het gevonden object geschikt is voor bewerking, iets wat vaak door generaties is doorgegeven.

2. Ruwe Bewerking

De eerste stap is het bewerken van het ruwe stuk versteend hout. Dit kan onder meer het slijpen, zagen en schuren van het materiaal omvatten. Hiermee wordt de basisvorm gecreëerd, waarbij de maker rekening houden met de natuurlijke kenmerken van het hout.

3. Detailwerk

Na de ruwe bewerking begint het gedetailleerde werk. Makers gebruiken fijne gereedschappen en schuurtechnieken om de gewenste vormen en texturen te benadrukken. Dit vereist vaardigheid en precisie, aangezien het doel is om de unieke schoonheid van het versteende hout naar voren te brengen.

4. Polijsten

Het polijsten van het versteende hout geeft het een glanzende afwerking en verbetert de kleurintensiteit. Makers kunnen verschillende polijstmaterialen gebruiken, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Dit proces voegt een extra dimensie toe aan het kunstwerk en maakt de natuurlijke patronen nog indrukwekkender.

5. Afwerking en Bescherming

Ten slotte wordt het kunstwerk afgewerkt met een beschermende laag. Dit kan een natuurlijke was of olie zijn die de kleuren verdiept en het oppervlak beschermt. De keuze van de afwerkingslaag hangt af van de beoogde uitstraling en het gebruik van het voltooide stuk.

Voorbeelden van versteend houten producten

Wat maakt versteend houten product uniek?

Met onze versteend houten producten haal je echt een bijzonder stuk in huis. Geen enkele product in namelijk identiek. Zelfs als je een serie schijven naast elkaar legt, dan zie je aan de buitenkant dat het 1 tak of stam is geweest. Toch zien ze er nooit helemaal hetzelfde uit.
Daarnaast haal je een stuk geschiedenis in huis en heb je altijd een goed verhaal voor bij de koffie. Zoals eerder gezegd is het versteende hout minstens 50 miljoen jaar oud. Je kan ook nog eens door het gestage versteningproces veel details zien van de boom zelf.

Waarom al onze versteend houten producten eerlijk zijn!

Al onze producten zijn door de handen gegaan van medewerkers waarvan wij letterlijk de namen kennen. Wij weten wie het zijn, hoe hun gezinsleden heten en wat ze maken. Deze medewerkers krijgen voor lokale begrippen een riant salaris en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering voor het hele gezin. Hier staan wij uiteraard achter, sterker nog, hier worden wij misschien nog wel het meest blij van!

Benieuwd naar onze andere versteend hout producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!