Versteend hout is een natuurwonder dat ons een glimp biedt van een lang vervlogen tijdperk. Door de jaren heen heeft het de verbeelding van
wetenschappers, verzamelaars en natuurliefhebbers gevangen. Maar waar kunnen we dit prachtige en zeldzame fossiel eigenlijk vinden? In dit blog nemen we je mee op een boeiende reis naar enkele van de meest fascinerende vindplaatsen van versteend hout.

Wat is versteend hout?

Versteend hout kan je het best omschrijven als een fossiele afdruk van een boom of in het geval van een palmboom, een plant. Net als bij dinosaurus botten die worden gevonden gaat het niet daadwerkelijk om het materiaal zelf, maar een fossiele afdruk hiervan. Terwijl de originele boom of plant heel langzaam verging namen mineralen langzaam de plaats hiervan in, zo ontstaat versteend hout.

Waar wordt versteend hout gevonden?

1. Petrified Forest National Park - Arizona, Verenigde Staten: Een van de meest iconische vindplaatsen van versteend hout bevindt zich in het Petrified Forest National Park in Arizona, Verenigde Staten. Dit park herbergt een schat aan prachtig versteend hout dat meer dan 200 miljoen jaar oud is. De bomen die hier ooit groeiden, werden bedolven onder sedimenten en door het verstrijken van de tijd veranderden ze in steen, waarbij de organische materialen werden vervangen door mineralen. Tijdens een bezoek aan dit park kun je door wandelpaden en uitkijkpunten dwalen en je verwonderen over de versteende stammen die nog steeds in hun oorspronkelijke vorm te bewonderen zijn.

2. Isle of Mull - Schotland: De schilderachtige Isle of Mull, gelegen aan de westkust van Schotland, staat bekend om zijn dramatische landschap en diverse geologische kenmerken. Hier zijn enkele van 's werelds oudste en meest spectaculaire versteende bomen te vinden. De vindplaats op de Isle of Mull dateert uit het Paleoceen-tijdperk en biedt een prachtig uitzicht op de versteende stammen die langs de kustlijn liggen. Een wandeling door dit adembenemende landschap is een absolute must voor liefhebbers van versteend hout.

Voorbeelden van versteend houten producten

3. Lesbos - Griekenland: Lesbos, een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn rijke geologische geschiedenis en diverse fossielen. Hier kunnen bezoekers een unieke verzameling versteend hout ontdekken die teruggaat tot het Vroeg- tot Midden-Mioceen. De vindplaatsen van versteend hout op Lesvos bieden een glimp van het prehistorische bos dat hier ooit groeide. Tijdens een bezoek aan dit betoverende eiland kun je genieten van de ongerepte natuur en de prachtige fossielen bewonderen die door de tijd zijn getransformeerd.

4. Chalcedoon Forest - Turkije: In het hart van Anatolië, Turkije, ligt een fascinerende vindplaats van versteend hout genaamd de Chalcedoon Forest. Hier zijn prachtige stammen te vinden die versteend zijn in levendige kleuren, variërend van rood en oranje tot blauw en paars. Deze kleuren worden veroorzaakt door de verschillende mineralen die tijdens het versteendingsproces in het hout doordrongen. De Chalcedoon Forest biedt een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van versteend hout en geologie.

Waarom al onze versteend houten producten eerlijk zijn!

Al onze producten zijn door de handen gegaan van medewerkers waarvan wij letterlijk de namen kennen. Wij weten wie het zijn, hoe hun gezinsleden heten en wat ze maken. Deze medewerkers krijgen voor lokale begrippen een riant salaris en hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering voor het hele gezin. Hier staan wij uiteraard achter, sterker nog, hier worden wij misschien nog wel het meest blij van!

Benieuwd naar onze andere versteend hout producten?

Bekijk er hier een aantal, of bekijk onze hele collectie!